wpe1.jpg (1779 octets)

Brasserie de l'Abbaye des Rocs
37, Chaussée Brunehault
7387 Montignies-sur-Roc
Belgique
Tel: +32 65 75 59 99
Fax: +32 65 75 59 98

E-mail: abbaye.des.rocs@skynet.be


 

Geschiedenis

Producten
Bijzonderheden
Importateurs

 

De brouwerij van Abbaye des Rocs is ontstaan in een klein dorpje midden in het groen, dat werkelijk de groene long vormt van een regio die in het verleden talloze welvarende industriële bedrijven heeft gehuisvest. De brouwerijactiviteit ging in 1979 van start. Op dat ogenblik bedroeg de productiecapaciteit 50 liter per 15 dagen. In 1987 trekken de producenten een nieuw gebouw op waarin tanks van 1500 liter kunnen worden geplaatst. Er wordt een coöperatieve maatschappij opgericht. In 1991 worden de handelsmerken gedeponeerd en wordt er een gebouw opgetrokken voor de gisting en voor de opslag van de afgewerkte producten. In 1993 wordt de coöperatieve maatschappij in een naamloze vennootschap opgevormd. Er werd nieuw materiaal aangekocht voor het bottelen van het bier (installaties om de flessen te wassen, het bier af te tappen, de kurk of kroonkurk en het etiket aan te brengen) In 1994 en 1995 bedroeg de productie 600 hl. In 1996 werd de kaap van de 1000 hl bijna gehaald. Er werd een nieuwe opslagplaats gebouwd en er werd een nieuwe brouwzaal in gebruik genomen waarmee per brouwsel een productie van 50 hl kan worden gehaald. Hierdoor kon in 1999 een jaarproductie van 3.000 hl worden gehaald.

 

Producten

Geschiedenis
Bijzonderheden
Importateurs

 

Abbaye des Rocs (alc. 9% vol.) is een puur moutbier, waaraan geen suiker wordt toegevoegd. Alle smaakschakeringen houden rechtstreeks verband met de dubbele gisting, met de nauwkeurige dosering van de (7 verschillende) moutsoorten en met het mengsel van drie types hop (Belgische, Duitse en Tsjechische).  Zo ontstaat een bier met een pauselijke smaak, robijnrood en groots. Een bier met een rijke smaak en vol finesse. Een bier dat gedegusteerd wordt als rode wijn waarmee het zijn kleur gemeen heeft, maar dan zonder de tannine. Een bier dat een uitgesproken sterk aroma met een vleugje suiker ontwikkelt. Een bier dat de eerste indruk in de mond bevestigt en dat bovendien omgeven is door een bitterheid die diepgaand is, maar door haar zekere fruitigheid niettemin evenwichtig blijft.  Een bier dat een eigen leven gaat leiden op het gehemelte en dat een indrukwekkende smaakdensiteit ten toon spreidt.  U zal er een vleugje verbrand hout in ontdekken, maar nooit naar verbranding tendeert, ook al bevat de compositie een dergelijk type mout. De nasmaak is zeer uitgesproken dankzij de intense en smeuïge manier waarop het bier zich in de mond ontwikkelt.  De neiging naar bitterheid en die naar suiker (ook al wordt er tijdens het productieproces op geen enkel ogenblik suiker toegevoegd) gaan de strijd aan, maar geen van beide wint het pleit, tot groot genot van de proever.  Een diep, mystiek en uitermate rijp bier dat tot de “grand crus” van eigen bodem mag worden gerekend.

adr.jpg (18016 octets)

 

wpe8.jpg (22024 octets)

De inwoners van Montignies-sur-roc, een dorp ten zuiden van Mons (Bergen) in de provincie Henegouwen, worden ook “Montagnards” (Bergbewoners) genoemd. Het was dan ook volstrekt normaal dat een bier dat binnen de muren van het dorp gebrouwen wordt, de naam “La Montagnarde” zou krijgen.  Dit bier met een krachtige smaak en een stevig alcoholpercentage (9%) beschikt qua smaak over een aantal onmiskenbare troeven.  Dankzij zijn zeer uitgesproken boeket dat naar het fruitige en kruidige neigt, heeft dit bier een strenge smaak, die een scherpe bitterheid combineert met een gekarameliseerde smaak. Dit pure moutbier, waaraan tijdens het productieproces geen suiker wordt toegevoegd, flirt met verschillende smaakrichtingen, wat alles samen in een afgeronde bitterheid resulteert. U zal vooraan in de mond een gepeperde punt en op de tong een prikkeling opmerken.  Dit bier ontplooit zijn activiteit al bij volle mond, waardoor alle verschillende smaakrichtingen individueel tot uitdrukking kunnen komen. Een bier dat heel actief is in het glos, wat een blijvende schuimkraag oplevert. Een lange nadronk waarbij de klemtoon ligt op de bitterheid, die aanwezig blijft, maar afgezwakt wordt door de karamel. In de finale wordt dan een soort kruidkoek zonder suiker waargenomen.

 

Ons witbier, dat bij zijn creatie in 1991 voor zeer lokaal gebruik bestemd was, is sindsdien erin geslaagd om de oevers van de grote en de kleine rivier, waaraan het zijn naam ontleent, over te steken. Onze Blanche des Honnelles verlaat dan ook een beetje de platgetreden paden. Het is te herkennen aan zijn amberkleur, niet voor niets de traditionele kleur van het Witbier uit vroeger tijden.  Ook zijn hoger alcoholpercentage (6 %) onderscheidt het van de andere witbieren die wij kennen. Tot slot is de smaak een openbaring en op geen enkele wijze te vergelijken met de brouwsels van dit type die verkocht worden.  Ook al is de neus van dit bier tamelijk discreet, toch is de eerste smaakindruk er een van strenge droge bitterheid tegen een gepeperde achtergrond.  Geen enkele aciditeit in dit witbier dat met drie verschillende graangewassen wordt gebrouwen: gerst, tarwe en haver.  Een stimulerende smaak, met een discrete, maar verfrissende nasmaak.  Een bier vol karakter en vol verrassende effecten.

 

wpe9.jpg (21216 octets)

 

Bijzonderheden

Geschiedenis
Producten
Importateurs

 

Al deze bieren worden gebrouwen met water uit een waterput met een rotsachtige ondergrond, mout, hopbellen en kruiden. Al deze bieren zijn puur natuur zonder enige toevoeging van suiker en gegarandeerd zonder enig chemisch additief.

 

Importateurs

Geschiedenis
Bijzonderheden
Producten

 

D&V INTERNATIONAL,INC.

4452 Royal Fern Way

PALM BEACH GARDENS

FLORIDA 33410   U.S.A.                       

Tel: 1 561 622 7581

Fax: 1 561 799 6648

E-mail: darius@specialtybeer.com

 

 

 

 

 

 

Top